Hidroizolacija temeljev

habat Novice

Hidroizolacija je neprepustna membrana, ki ščiti objekte pred zunanjimi vremenskimi vplivi in vlago. Pri gradnji hiše je predvsem pomembna hidroizolacija kleti in temeljev, saj s tem najbolj učinkovito preprečimo prodiranje vlage skozi zidove in po njih.

Pri starejših gradnjah lahko pogosto opazimo očitne znake slabe hidroizolacije. Vlažni prostori in zidovi, plesen in izločanje solitra na zidovih nas opozarjajo, da bo potrebno objekt sanirati, saj z odlašanjem lahko povzročimo še več škode. Material, ki ni zaščiten pred vplivom vlage, lahko spremeni svoje osnovne lastnosti.

Tako se zviša toplotna prevodnost materiala, kar pomeni višje toplotne izgube, hitreje se tudi stara in propada. Kakovost bivanja v prostorih z vlažnimi zidovi je izrazito slaba, celo zdravju škodljiva. Posledice povečane vlage so slab vizualni izgled, odpadanje ometov in beležev, poslabšanje toplotne izolativnosti, nastanek in razvoj plesni, lišajev in gob, korozija kovinskih elementov in poškodbe zaradi zmrzali.

S pravilnim postopkom vgradnje, izbiro pravega materiala in primernim številom slojev glede na posebnosti objekta zagotovimo, da voda in vlaga ne bosta prepuščali v objekt. Ker je objekt pred vlago najlažje zaščititi iz zunanje strani, lahko to najbolj učinkovito storimo že pri gradnji. Žal je pogosto tako, da se je potrebno lotiti sanacije objekta šele potem, ko se že kažejo posledice vdora vode in vlage. V tem primeru so na voljo različni postopki, ki omogočajo sanacijo vlažnih zidov:

  1. Izvedba fizične bariere z žaganjem zidov in vgradnjo hidroizolacije. To je najbolj učinkovit postopek, vendar je v nekaterih primerih konstrukcijsko vprašljiv;
  2. Izvedba kemijske bariere z vnosom ustreznih materialov v zid, ki tvorijo neprepusten sloj in onemogočajo kapilarni dvig vlagi;
  3. Notranja hidroizolacija kletnih zidov;

V podjetju Habat d.o.o. smo se s posledicami slabe hidroizolacije na objektih srečali izjemno pogosto, zato svetujemo, da ob prvih znakih vlage in plesni zaščitite svoj dom in si zagotovite bivanje v zdravih prostorih z izbiro kvalitetne hidroizolacije.

Če niste prepričani, ali gre resnično za posledice slabe hidroizolacije in imate dvome, se lahko posvetujete z našimi izkušenimi strokovnjaki med brezplačnim ogledom na vašem domu. Ob ogledu bomo ocenili, kakšno vrsto sanacije zahteva objekt in vam svetovali glede tehnologije izvedbe.

 Slikopleskarstvo Habat